''20 Ekim Dünya Kontrolörler Günü'' kutlu olsun!
CTATCA Eski Başkanı&Havacılık Tarihi Yazarı - İzzet DERKAN

CTATCA Eski Başkanı&Havacılık Tarihi Yazarı - İzzet DERKAN

Havacılık Gündem Özel

''20 Ekim Dünya Kontrolörler Günü'' kutlu olsun!

20 Ekim 2020 - 21:13

‘’20 Ekim Dünya Kontrolörler Günü’’ uluslararası bir gündür. Bu özel  gün, tüm dünyada hizmet veren Hava Trafik Kontrolörleri’nin günüdür.

Bu önemli günde hava trafik kontrolörleri, düzenlenen organizasyonlarda kutlamalar yapar, kendilerini anlatır ve sorunlarını dile gitirir. Ancak pandemi/salgın dolayısıyla bu yıl bu kutlama sanal ortamlardan ve kısıtlı kutlama şeklinde gerçekleşecektir.

Her hava trafik kontrolörü, bir ‘‘yönetici’’ konumundadır.
 
Peki neden?
Çünkü bir hava trafik kontrolörü 1 dakika içinde 100 kelime kullanabilecek kapasiteye sahiptir. Ve yine sektör içerisinde, yani sorumluluk sahası içerisinde, ayni anda 20 uçağı idare edebilecek kapasiteye sahiptirler. Dinleme, konuşma sırasında yazma hava trafik kontrolörlerinin asli görevidir.



20 Ekim Dünya Kontrolörleri Günü;
IFATCA  yani, Uluslararası Hava Trafik Kontrolörleri Federasyonu’nun 20 Ekim 1961 yılında kurulması sonrasında kutlanmaya başlanmıştır.
 
IFATCA;
20 Ekim 1961’de 12 kurucu üye ülke ile faaliyete başlamış, günümüzde üye ülke sayısı artarak devam etmiştir. Bugün üye ülkelerin kuruluşlarından IFATCA’ya üye  +12 bin Hava Trafik Kontrolörü bulunmaktadır.
 
TATCA;
Yani Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği, IFATCA’ya üyedir. Ancak CTATCA yani Kıbrıs Türk Hava Trafik Kontrolörleri Derneği maalesef politik sebepler nedeniyle üye olamamıştır.
 
Tüm bu kuruluşlarda ortak amaç;
Hava Trafik Kontrolörleri’nin sosyal menfaatlerinin, hayat yaşam standarlarının, hak ve menfaatlerinin korunmasıdır. Gerek TATCA gerekse CTATCA bu bağlamda kendi içerisinde çalışmalar yapmaktadırlar.

Hava Trafik Kontrol Hizmeti, Yer Kontrol, Kule Meydan Kontrol, Yaklaşma Kontrol ve Saha Kontrol olarak ayrılmaktadır. Bu da yine yoğun meydanlarda otoritenin belirlemiş olduğu kıstaslar çerçevesinde adalara ve bölümlere ayrılmaktadır.

Tüm Hava Trafik Kontrolörlerleri’nin vermiş olduğu bu hizmetin amacı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü olan ICAO’nun tavsiye ettiği kurallara uymaktır. Bu da emniyetli, düzenli ve hızlı trafik akışını ihmalsiz/kusursuz  sağlamaktır.
 
Bu kutsal görevi layıkı ile yerine getiren meslektaşlarımın ve tüm dünyada görev yapan Hava Trafik Kontrolörleri’nin ‘’20 Ekim Dünya Kontrolörleri Günü’’ nü kutlar, görevlerinde başarılar dilerim.
 
Saygılarımla,
İzzet DERKAN
izzetderkan.com
 

Kaynak: CTATCA,  IFATCA, izzetderkan, MSMwire

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar

Reklamı Geç