Sektörde birlik zamanı!
CTATCA Eski Başkanı&Havacılık Tarihi Yazarı - İzzet DERKAN

CTATCA Eski Başkanı&Havacılık Tarihi Yazarı - İzzet DERKAN

Havacılık Gündem Özel

Sektörde birlik zamanı!

16 Nisan 2020 - 18:49

"Sektörde birlik zamanı..''
‘’Bu zor günler geçecek..''


Uluslararası Hava Yolu Taşımacılığı kısa adı ‘’IATA’’, Koronavirus pandemesi dolayısı ile yapmış olduğu duyuruda, hava yolu şirketlerinin 312 milyon dolar zarar edeceğinin altını  çizmiştir.  


 
IATA;
Aynı duyuruda devletlere seslenerek hava yolu şirketlerine destek olunması çağrısında bulunmuştur. IATA’ya göre yolcu talebi, 80% düşmüştür ve sektörde 25 milyon çalışanın iş riski bulunmaktadır. Normalleşme sürecinin ise 2021 yılının ortalarında olacağı düşünülmektedir.
 
IATA’nın bu uyarılarına  aslında bir havacı gözü ile bakmak ve verilen bu mesajları  dikkatlice ele almak gerekmektedir...
 
Tüm yurtdışı fiziki bağlantıları bir anda sekteye uğrayabilir, ki uğradı da. Havacılık sektöründe dünya genelinde 100’e yakın charter hava yolu şirketi vardır.


 
Arab wings, Ryanair, Finair, Japan Airlines, Jet2, JMC Air, Sunrise Airways, Smartwings, Petra Airlines,TUfly, Freebird, Corendon, Onur Air, Tailwind, Bulgarian Air Charter, Elite Airways, Smal Planet Airlines, Netjets,Thomas Cook Airlines, Thomsom Airways,  bunlardan  sedece bazılarıdır.
 
Bu charter seferlerin çoğunun dış bağlantılı olduğunu biliyoruz. 
 
Tüm fiziki bağlantıların Koronavirus pandemisi yüzünden durma noktasına gelmesi, ve bu hava yolu şirketlerinin desteklenmemesi durumunda, çoğu hava yolu şirketi iflas noktasına gelebilir. Bir hava yolunun iflası, tüm sektör çalışanlarını direkt bağlamaktadır.


 
Pilotlar, uçuş ekibi, uçuş teknisyenleri, yer hizmetleri, uçuş harekat uzmanları, diğer çalışanlar, yönetim kadrosu ve mağdur olan yolcular...

Tümü aslında bir bütünü temsil etmektedir. Bir uçağı bir pilot uçurur, ancak o uçağın emniyetli bir şekilde kalkışına yaklaşık 100 kişi katkı sağlamaktadır.
 
IFALPA verilerine göre;  
Dünyada 100 ülkeden, 100 bin hava yolu pilotu gökyüzünde uçuş yapmakta ve yaklaşık 290 hava yolu şirketi ise aktif olarak havacılık sektörüne hizmet vermektedir. 48 bin ticari hava taşıtı ise gökyüzünde uçuş yapmaktadır.
 
Bu sayının;
2038 yılına kadar, 50 bin 566'a çıkması beklenmekteydi. Yine bu verilere göre dünya genelinde yaklaşık 136 yer hizmeti kuruluşu (Ground Handling) vardır.



Amerika’da Fedral  Havacılık Organizasyonu alarak bilinen kısa adı "FAA''ye göre;
29 milyon mil karelik hava sahsında; gökyüzünde günde yaklaşık 50 bin uçuş gerçekleşmektedir, ve 2.7 millyon yolcuya ise hizmet verilmektedir.
 
Dünyadaki hava trafik uçuş sayısı, günde 100 bin -136 bin arasındaydı.
Bu günlerde ayni sayıdan bahsetmek pandemiden dolayı hayli zor...

Gökyüzündeki bu güvenli uçuşları sağlayan 15 bin Hava Trafik Kontrolörü bu hizmeti kusursuz yerine getirmektedir. 


 
Gözlem:
Yüksek irtifadan aşağı baktığımızda havacılık sektörünün küresel  Koronavirus pandemisi dolayısı ile olumsuz etkilenecebileceğini çok rahatlıkla söyleyebiliriz.
 
Devletler bazında alınacak tedbirler artık büyük önem arz etmektedir.
 
Sektörel bazda şu an büyük bir çöküş yaşamaktayız. 


 
IATA'nın açıklmasında belirttiği gibi, hava yolu şirketleri bu zor günlerde ayakta kalamaz ve destek bulamaz ise bir çok işten çıkarılmalar ve  iflâslar gerçekleşecektir.
 
"Sektörde birlik zamanı"..
 
Bu nasıl olmalıdır?
Olaya bütünsel bakış açısı ile bakılması gerekir...Evet çok kötü günler geçiriyoruz. Belki bu pandemi süresi daha da uzayacak. Kısa, orta,uzun vadeli projelerle yaşanan bu irtifa kaybını ayakta tutacak adımlarla, sağlam temellere dayalı kabul edilebilir projelerle, tekrar bu önemli sektörü el birliği ile/bir anlayış kültürü içerisinde ayağa kaldırmalıyız.
 
Sorun küresel bir krizdir.  Dolayısı ile sorun hepimizi direkt bağlar ve çözüm aşamasında takım çalışması  bu bağlamda  çok önemlidir.

Anlayış kültürü:
İşletmeler direkt işleri durdurma yoluna gitmemelidirler. Mutabakatı sağlamak için bu göreve yıllarca hizmet eden emekçiler ile konuşulmalıdır.  Unutulmalıdır ki, bu zor günler hep birlikte aşılacaktır. Kurumlar; kardeşliktir,  ailedir. Anlayış kültürüne göre ortak politikalar belirlenmeldir.
 
Sürdürülebilirliğin yegane ve nihai başarısı, bu günleri başarı ile atlatmaktır. Çünkü kurumsal ve profesyonel yapı bunu gerektirir.

Hava yolu şirketlerinin ayakta kalabilmesi için çözüm önerileri, tüm sektör temsilceleri ve devleti idare edenlerler tarafından ortaya konulmalıdır.
 
Gerek ‘‘charter’’ gerekse ‘‘low cost’’ hava yolları şirketlerinin ayakta kalabilmesi ve fiziki bağlantıların tekrar eski günlerine kavuşturulması için; hem şirketler, hem de devletler IATA tarafından yapılan uyarıları kesinlikle dikkate alarak bu şirketlere destek olmalıdır. Aksi halde sonuç tüm sektörleri de etkileyecek şekilde toplum üzerinde tahmin edilmez bir tahribat bırakacaktır...

‘‘Bu zor günler geçecek’’...

Sağlıklı Kal & Evde Kal
 

Sevgi ve Saygılarımla,
İzzet Derkan
izzetderkan.com

Kaynaklar: IATA, IFALPA, IFATCA
 

Son Yazılar

Reklamı Geç