COVID-19 PANDEMİSİ HAVA TAŞIMACILIĞINI KOLTUK YERLEŞME...
CTATCA Eski Başkanı&Havacılık Tarihi Yazarı - İzzet DERKAN

CTATCA Eski Başkanı&Havacılık Tarihi Yazarı - İzzet DERKAN

Havacılık Gündem Özel

COVID-19 PANDEMİSİ HAVA TAŞIMACILIĞINI KOLTUK YERLEŞME KOSEPTİNDE BİR TAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPMAYA ZORLAYACAKTIR

26 Nisan 2020 - 15:37

Wuhan’da Aralık 2019'da ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Covid-19 pandemisi tüm sektörleri olumsuz etkilemiştir.
 
Peki neler oldu?
Özel sektörde faaliyet gösteren neredeyse tüm şirketler, ulaşım sektörü, buna bağlı olarak  turizm endüstrisi ve ülke ekonomileri dibe vurmuştur. Hava taşımacılığında ise IATA raporları ve DHMİ verilerine göre Nisan ayı içerisinde 95% düşüş göstermiştir.
 
IATA hükümetlere seslenmiş;
Hava yolları şirketlerine destek olunması gerektiğini,  havayolu şirketlerinin iflaslarının gerçekleşmemesi ve hayatta kalabilmeleri için  hükümet  desteğinin elzem olduğu dile getirilmişti.
 
Uçuşlar durduğunda ne olacak?
Bunun anlamı küresel olarak, kıtalar arası ve ülkeler arası uçuşların olmamasıdır. Gökyüzünde şu anda olan çoğu uçuş askeri uçuş, nakliye uçuşları veya ülkeden/ülkeye Covid-19 dolayısı ile gerçekleşen yolcu  tahliye uçuşlarıdır.

Yine veriler ışığında iyileşme süresinin 2021  yılının ortalarında olacağı söylenmektedir. Yani bu da önümüzde hala uzun bir süre olduğunu göstermektedir. Çoğu ülkede sokağa çıkma yasağı devam etmektedir. Ve ‘‘lockdown’’ yani ‘’karantina’’ süreleri Mayıs ayının ortalarına kadar uzatılmıştır.  

Bu uzayan süreçler hava taşımacığını  ve pek tabi hava yolu şirketlerinin,  güvenlik gerekçesi ile uygulamalarını/yolcu taşımacılığını düşündürmeye yenilik yapmaya mecbur edeceği tartışmasız doğrudur.
Çünkü pandemi tehdidi dolayısıyla,  yolcuların güvenli bir şekilde bir noktadan öteki noktaya uçmaları sadece maske kullanımı ile yeterli olmayacaktır.

İtalyan firması Aviointeriors,  hava taşımacılığında, Covid-19 pandemisi dolayısı ile ortaya çıkardığı  ‘’Janus Oturma’’ konsepti ile bir yenilik ortaya çıkarmıştır. Bu yenilikle birlikte, gelecekteki hava taşımacılığının daha güvenli uçuşlarla gerçekleştireleceği iddia edilmektedir.

‘‘Glassafe’’ olarak adlandırılan bu konsepte yolcular arasına transparan cam konulacak, bunun yanı sıra dizin üç koltuk ise; orta koltuk ters yönde olacak şekilde dizayn edilmiştir.

Double – S- shape denilen bu koltuk koseptti ile yolcular birbiriyle  yüzleşmeyecek ve koltuk aralarına yerleştirilecek transparan cam kaplama ile daha güvenli seyahatler gerçekleşecektir. Yolcu konforunu da önde tutan bu konfügirasyon, yolcuların daha rahat ve güvenle uçuş yapmalarını sağlayacaktır.



Bu konsepteki uçuşlarda salgının çok daha az bir şekilde yayılacağı planlanmıştır.

Başka bir dizyan ise;
Üç koltuk da ayni dizinde ise,  her koltuk arasına transparan cam konulacak ve bu şekilde yolcular emniyetli bir şekilde pandemiyi en aza indirerek uçuş yapabilecektir.



Glassafe, termoplastik bir materyalin çeşidi olup, yolcular arası görüşü ve omuz temaslarını da en aza indiren güvenli bir konsepttir.

Her ne kadar pandemiyi ne kadar azaltacğı resmi bir bilgi olarak paylaşılmasa da şu an paydaşlarla yani hava yolları şirkletleri ve diğer ilgili kurumlarla tartışmaya açılan bu yeni koltuk konsepti, pandemiyi hava taşımacılığında en aza indirebilecek bir yol olarak görülmektedir.

Sistemin havacılığa entegresinin süresi nasıl olacak?
Glassafe sistemi şu an için görüşülen bir konu olmasına karşın IATA, ICAO, EUROCONTROL gibi uluslararası kuruluşların herhangi bir açıklaması olmamakla birlikte ilgili kuruluşların Glassafe materyali ve oturma düzeni ile ilgili bildiri yayınlamadan (kabul etmeden) uygulamaya geçilmesi mümkün değildir.
 
Hava yolu işletmelerinin bütçeleri bu masrafı karşılamaya yeterli mi?
Bir çok havayolunun pandemi dolayısı ile iflasın eşiğinde olduğu gözle görülen bir durum iken çıkarılacak bu tarz yeni masrafların şirketler tarafından tüm filolarına uygulanması büyük bir masraf olarak görülebilir.
                                                                                                                                                      
Alternatif çözümler üretilebilir mi?
Başka bir seçenek ise pandemi salgınını en aza indirmek adına havayolu işletmelerini düşük kapasite ile çalışmaya yönlendirmek olabilir, bu vesileyle yeni oturma düzeni güvenli bir şekilde şirket yetkililerince yeniden şekillendirilerek düzenlenebilir.

Ancak buda yukarıda belirttiğimiz gibi iflasın eşiğinde olan birçok havayolu işletmesini daha da kötü duruma itebilir...
 

Emniyetli ve Güvenli Uçuşlar Dilerim...
 
Saygı ve Sevgilerimle,
İzzet Derkan
www.izzetderkan.com
 
Kaynaklar: RunwayGirl Network, Woldometer
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar

Reklamı Geç